Credincioşie abisală

Luca 15:14
După ce a cheltuit totul, a venit o foamete mare în ţara aceea, şi el a început să ducă lipsă.
Atunci s’a dus şi s’a lipit de unul din locuitorii ţării aceleia, care l-a trimes pe ogoarele lui să-i păzească porcii.
Mult ar fi dorit el să se sature cu roşcovele, pe cari le mîncau porcii, dar nu i le da nimeni.

Nu-mi pot imagina că n-ar fi putut să ia singur din roşcovele pe care, cu credincioşie, ar fi trebuit să le dea porcilor. Credincioşie la un om depravat? De ce nu, dacă a suferit îndeajuns… Dar nu hrana îi lipsea cel mai mult, ci faptul că nimeni nu-i dădea ceva din inimă, că nimeni nu-l vedea decât ca pe un obiect. De ce nu a făcut şi acest minor şi ultim pas, de a fura din hrana porcilor? Cum s-a născut în el credincioşie? – poate din lipsa dragostei sau măcar a unei înţelegeri reci, superficiale, distante: „Ăstuia i-o fi foame, să-i azvârl o bucată de pâine!”… Din nou extrema cădere atinge piscul: credincioşia unui destrăbălat faţă de un om care-l lăsa să moară de foame şi-l trata mai rău ca pe un animal? Da, chiar aşa, credincioşia în cele mici ca şi în cele mari… Nu e posibilă o altfel de credincioşie. Dar atunci şi-a dat probabil seama cui o datora de la început, şi cine era cel care i-ar fi dat-o înzecit înapoi, din dragoste. Cel care i-a dat averea fără să crâcnească, din credincioşie, deşi era viu şi nu ar fi trebuit s-o împartă.

Un răspuns to “Credincioşie abisală”

  1. Joy Says:

    Ti-aş putea împrumuta o carte despre care ţi-am mai vorbit, în franceză, cea mai complexă înţelegere a parabolei fiului risipitor, o interpretare în care te vei regăsi nu o dată. Este vorba de LA JOIE IMPRENABLE de Lytta Basset.
    Eu, oricum, sunt blocată câteva luni bune, presupunând că totul merge bine, umărul se duce la loc şi ţesutul osos se reface în zona fracturată, urmează apoi recuperarea prin kinetoterapie, balneoterapie si mai stiu eu ce pentru a-mi redobândi cât mai mult din funcţionalitatea acestei minuni de articulaţii, cea mai sensibilă. Aşa că mă pot dispensa de carte pentru mult timp, oricum aveam alte planuri dar… sunt la repaus… în sfârşit mă răsfăţ şi eu.
    Dacă vrei îmi trimiţi pe mail o adresă la care să expediez cartea şi rog pe cineva să mă ajute să ţi-o expediez. Sunt convinsă că vei fi încântat de carte.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: