Sunt foarte bine dispus… Am avut un început de zi tonic. În apropierea staţiei de metrou am dat peste un om care mi-a dat speranţe – iraţionale, desigur. Era un ţigan între două vârste, îmbrăcat sărăcăcios, cu un desuet cojoc din piele întoarsă (alindilin, cum se spunea pe vremea când se produceau din belşug, inclusiv la Orăştie) ros şi cam strâmt, cu pantaloni de trening şi adidaşi scâlciaţi, cu o căciuliţă trasă bine de tot peste urechi. Tocmai îşi instala buticul într-o zonă intens circulată, dar ferit de ochii poliţiştilor şi câinilor comunitari flămânzi. Pusese o pancartă-sandviş cu inscripţia „Repar fermoare şi pun capse”, în faţa unei măsuţe cu o valiză doldora de scule şi cutiuţe de plastic. Nevenindu-mi să cred ce noroc dăduse peste mine, l-am întrebat dacă poate să-mi repare pe loc un fermoar şi cât costă. Coincidenţa incredibilă făcea să am la mine obiectul muncii lui, pe care urma să îl înlocuiesc cu mari complicaţii la un croitor. Totul s-a rezolvat în cinci minute şi a costat 5 lei, şi între timp am şi vorbit cu ţiganul. Iese pe stradă numai toamna şi iarna, pentru că în rest oamenii nu prea se înghesuie să-şi repare fermoarele. Face meseria asta din tată-n fiu – îmi pare rău că nu l-am întrebat dacă a transmis-o sau nu mai departe. Câştigă câteva sute de mii pe zi (zeci de lei pe stil nou) şi a încercat să obţină autorizaţie în regulă, dar i s-a spus că nu se poate, din cauză că nimeni nu ştie ce impozit ar trebui să plătească şi ce ar trebui să scrie pe bucata de hârtie oficială. Ca atare, câştigul lui rămâne la bunul plac al poliţiştilor care-l amendează sau nu.
Cum aş fi scris pe când eram la şcoală, sunt mândru că în ţara mea mai trăiesc asemenea oameni. Mă refer la ţiganul care repară fermoare pe stradă, iarna, în loc să cerşească pe căldură, în Spania.
04/11/2011 la 2:57 pm
Ce bine ca a (re)venit dispozitia buna! E molipsitoare. Puricele nu mai era de gasit: sari si dus a fost…
06/11/2011 la 8:42 am
I-am dat cu flit, şi mi-am pus şi zgardă anticăpuşe. Rrrrrr… uafuaf!
06/11/2011 la 5:02 pm
Vai, mielule! Ma omori. Macar de m-as duce pe miros de rozmarin…
06/11/2011 la 10:01 pm
Sau levănţică? Se dă la molii!
07/11/2011 la 4:20 pm
Aiaia, daca tu crezi ca niste levantica…
Braveaza mieii, dar se aduna ei cand se numara gaurile tesaturii ce-au fost!
Bine, o sa facem schimbul, imi dau viata pentru lanurile de lavanda din sudul Frantei. Am si eu pretul meu.
07/11/2011 la 4:38 pm
Bine joué, în sudul Franţei au ăia glia bogată în Molibden.
07/11/2011 la 7:48 pm
Nu vad vreo urma de regret, imi citesti sentinta cu sange rece. Ce miel crud! Lasa ca o sa plangi tu dupa mine…
04/11/2011 la 4:16 pm
hmm, păi dacă pe autorizaţia mea scrie, printre altele ceva îndeletniciri ale gospdăriei casnice, lui i s-ar fi potrivit „desfăşuarare de îndeletniciri ale gospodăriei casnice în aer liber”, dar cin să inventeze un singur cod pentru o procupare atît de echivocă, generală, confuză? deşi omul munceşte cît se poate de concret, de altfel.
e sigură treaba cu necerşitul vara? mărturisitelnic din partea lui vorbind.
04/11/2011 la 4:30 pm
Codul Ocupaţiilor Româneşti 2011
Grupa majora 9 – Muncitori necalificati
6 SUBGRUPE MAJORE
Muncitorii necalificati executa sarcini simple si de rutina care necesita folosirea uneltelor manuale si depunerea unui efort fizic considerabil.
COD 91 = Personal casnic si de serviciu
Nivelul de instruire: 1 (studii generale)
Descriere
Personalul casnic si de serviciu executa diferite sarcini in gospodarii private, hoteluri, birouri, spitale si alte unitati, precum si in aeronave, vagoane de trenuri, tramvaie si vehicule similare, cu scopul de a pastra interioarele, mobilierul si accesoriile curate, spala si calca manual articolele de imbracaminte si materialele textile.
Corespondenta ISCO88(COM)*1: 91
ENG Sales and services elementary occupations
FRA Employés non qualifiés des services et de la vente
GER Verkaufs- und Dienstleistungshilfskräfte
04/11/2011 la 4:32 pm
COD 95 = Vanzatori ambulanti si alti prestatori de servicii „la minut” pentru populatie
Nivelul de instruire: 1 (studii generale)
Descriere
Vanzatorii ambulanti si alti prestatori de servicii „la minut” pentru populatie vand bunuri, exclusiv produse alimentare pentru consumul imediat, si ofera servicii variate pe strazi si in alte locuri publice, cum ar fi statiile.
Corespondenta ISCO88(COM)*1: – inexistenta
04/11/2011 la 4:43 pm
Ce găsim la MEŞTEŞUGARI?
Cautare in COR: 7 elemente gasite
Nr.ord. Cod Denumire
1 753501 Mestesugar argasitor
2 753502 Mestesugar cenuseritor
3 753503 Mestesugar finisor mineral
4 753504 Mestesugar finisor vegetal
5 753505 Mestesugar sortator in industria pielariei
6 754 Alti muncitori calificati
7 7549 Alti muncitori calificati neclasificati in grupele de baza anterioare
Conform unei mentalităţi tipic dâmboviţene, vizibilă în aplicarea oricăror coduri STATISTICE de genul CAEN, COR etc., se petrece următorul fenomen. Se dă o lege care traduce prosteşte o chestie europeană. Legea nu este înţeleasă de nimeni din cei care ar trebui să o aplice. În consecinţă, contrar spiritului chestiei europene, autorităţile române transformă statistica în reglementare. Deci, în loc să te ajute să clasifici şi să înţelegi o realitate vie, în cazul ăsta economică, legea transformă un nomenclator care CULEGE informaţii despre ce fac oamenii şi firmele în RO, într-o o reglementare strictă care zice că, dacă ceea ce faci nu apare în nomenclator, atunci este interzis. Ca atare, dacă vrei să infiinţezi o firmă de împachetat oxigen în pungi de plastic, nu se poate, pentru că nu există cod CAEN pentru asta. Atunci găseşti modalităţi de a spune că faci ceea ce de fapt nu faci. La fel şi cu ocupaţiile, până de curând nu puteai angaja pe cineva necalificat într-o firmă de servicii, decât pe post de curier. Sau cuier, nu mai ştiu.
18/11/2011 la 11:53 pm
Deci să înţeleg că lucrurile se mai schimbă în timp şi lumea mai adaugă coduri inexistente înainte, dându-şi seama că tipurile de muncă sunt, totuşi, mai diverse?
19/11/2011 la 5:04 pm
Da, coduri noi mai apar. Dar, după cum arată clasificarea actuală, se vede clar că mecanismul este întors pe dos. În mod normal, toate ciudăţeniile existente acum la coduri de bază ar trebui să apară la „Alte meserii/întreprinderi din domeniul…”. Problema e că, dacă te duci să angajezi pe cineva la coduri de neînţeles, te refuză net funcţionarii respectivi. Doar cei mai destupaţi le acceptă, dar apoi trebuie să fie acceptate şi la tribunal, în cazul firmelor – ceea ce NU se întâmplă, deşi se presupune că acolo sunt oameni cu pregătire juridică, care pot înţelege diferenţa dintre statistică şi reglementarea activităţilor. Nici măcar avocaţii şi firmele specializate în înfiinţarea altor firme nu îndrăznesc să meargă la tribunal cu „bazaconii”, chiar dacă le explici că activitatea respectivă se clasifică logic la un anumit cod. Dacă în textul acelui cod nu apare exact ce faci tu, cuvânt cu cuvânt, te refuză. Mai rău, uneori te forţează să te duci cu alt cod, care li se pare lor corect dar este total aiurea.