Vremuri grele

Nici acum 140 de milioane de ani, în Cretacic, nu era uşor să trăieşti pe meleagurile noastre, mai ales în regiunea Haţeg.

18 răspunsuri to “Vremuri grele”

 1. Camix Says:

  ce părere ai despre datările şi perioadele identificate de istorici? acuma m-am trezit şi eu întrebînd lucruri prea lungi şi prea late pentru spatiul ăsta, poate, dar mi-am dat seama că nu ştiu ce crezi despre vîrsta pămîntului etc.

 2. jemiol Says:

  Dar despre varsta Universului?

 3. sam Says:

  Aș mai întreba dacă păsăretul dințos era în (b)arca lu Noe când cu deluviu. Sau dacă God a distrus și animale neascultătoare odată cu urieșii și așa se iesplică când cu dințozaurii.

  • Agnusstick Says:

   Sincer sa fiu, nu cred ca mai traiau decat niste chelonieni, rechini uriasi, amoniti, crocodili si Latimerii. Ceea ce ne duce la problema acvariilor, care puteau fi si niste cazi mai mari de lemn. Cu hrana era mai complicat, ca se mancau intre ele daca se trezeau din Pace. Dupa toata blasfemia, nu putem spera decat sa ne ia Arca, draga Sam.

 4. Camix Says:

  Agnu, imi cer scuze, cred ca am formulat gresit si nu am reusit sa intreb ce voiam, sub nicio forma nu doream sa sune bascalios sau exagerat, voi incerca sa revin alta data cu formulare mai precisa.

  • Agnusstick Says:

   Cami, mai scap si eu triceratopsii in poiana la Sus Piciunii, dar nici chiar asa! Eventual te-as banui de exercitii de ironie cristica. Cand iti iei centura, numai Marius o sa te mai poata dovedi.

 5. Agnusstick Says:

  Dragii moşului, da grele întrebări mai aveţi, şi nu am răspunsuri propoziţionale sau îndemnuri infailibile!
  Păreri am şi eu, ca tot omul din sectorul ăsta de Univers. Dar fiindcă eu am căzut bolnav de Dumnezeu pe când eram student la geologie şi învăţam pe de rost fosilele ca să le recunosc la examenul de stratigrafie, chestiile astea sunt non issues pentru mine. Îi recunosc lui Dumnezeu atotputernicia, deci nu-i musai să fi făcut El exact cum aş crede eu mai comod. Nefiind savant în niciun domeniu, trebuie să recunosc că nu voi putea vreodată verifica vreo teorie complicată sau felul în care se calculează vârsta radiologică a pietrelor şi meteoriţilor. Chestiile de bun simţ îmi spun că 6000 de ani sunt mult prea puţin ca să se formeze chiar şi o deltă, un lanţ muntos sau să migreze continentele atât de departe de uscatul unic iniţial. Sigur că datarea stratigrafică, ca şi cea radiologică, sunt relative şi folosesc ipoteze neverificabile – sunt convins că nici măcar în criminalistică nu se păstrează toate urmele, altele nu se pot măsura fiind out of our reach, şi nu orice se poate deduce cu un grad de încredere satisfăcător. În multe domenii tot ce vom avea vreodată sunt teoriile şi ipotezele, modelele şi disputele interminabile în jurul lor. Dar chiar şi experienţa unei vieţi de gospodină cred că elimină catastrofismul ca mod de schimbare universal, sunt multe lucruri care se petrec foarte necesar şi încet în timp. Dar tot viaţa de gospodină ne arată că minunile inexplicabile nu pot şi nu trebuie excluse din orice weltanschauung pedestru. Ca pieton, nesperând să plutesc la 15 cm de trotuar sau să merg pe apă, cred că Universul şi Pământul sunt chestii foarte bătrâne, dar nu exclud defel ideea ca Dumnezeu să se distreze pe seama savanţilor. Sigur că giumbuşlucurile fizice presupuse de o astfel de distracţie sunt mai mult decât improbabile, dar tot improbabil mi se pare ca eu să trăiesc şi să mă gândesc la Dumnezeu pe o planetă cu uragane, cutremure, inundaţii şi erupţii vulcanice atât de rare, cu o climă care-mi dă voie să plec în concediu şi iarna şi vara, şi cu elefanţi şi killer whales pe care le pot vedea de aproape fără fazere şi scuturi active. Nu sunt inerantist, ba chiar cred că de Dumnezeu trebuie să depindem atât de total, încât să nu mai avem nici Scripturi, dacă El decide să ni le ia. Mă gândesc cu plăcere la un moment în care s-ar putea dovedi că există extratereştri, şi că suntem un experiment nereuşit de inginerie genetică – de-abia atunci între noi şi El va putea fi numai dragoste, dăruire şi credinţă. (Doamne fereşte!)

 6. A.Dama Says:

  Un link cu un fel de rezumat stratigra(mo)f(on)ic?
  (Cu ce-ar fi trebuit tu să pregătești pentru un exămenel.)

 7. Agnusstick Says:


  Mosasaurus era o chestie marină. Se pare că numai plantele nu aveau dinţi, pe vremea aia… Ce de carii…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: