Pequod

–Cum te cheamă, pinguinule?
–Dick Moby, Doamne.
–Şi de ce te ţii după barca mea? Vrei să-mi ceri ceva? Vrei să te cercetez?
–Stăpâne, aş vrea să capăt nişte aripi mari, mari şi puternice, ca să pot zbura ca lumea, sus, sus de tot. Şi să mă cheme Icar, şi să nu mai fiu caraghios…
–Nu se poate, pinguinule. Du-te înapoi în apa din care te-ai născut din nou, şi întoarce-te pescar, ca să te botez Eu şi să nu mai fii tragic.

31 răspunsuri to “Pequod”

 1. Agnusstick Says:

  Claimer: Aceste rânduri sunt autoironice, nu se referă la cei care se consideră născuţi din nou, ci la cei care cred că după ce s-au nascut din nou perfecţiunea se capătă pe uscat şi apoi pot face orice cu ea.

  • Agnusstick Says:

   Şi la cei care cred că botezul poate fi un duş continuu, şi la cei care cred altceva, şi la cei care nu au nicio părere, şi la cei care au o părere dar nu ştiu s-o exprime.

   • Agnusstick Says:

    Sau au o părere şi o exprimă în aşa fel încât n-o mai înţeleg nici măcar ei.

    • Agnusstick Says:

     Şi, în general, se referă la peştii zburători care nu-şi dau seama că sunt de fapt palmipede squamipenate, rude de sânge cu peştii de recif teleosteeni care habar n-au că pot zbura mai sus decât falmingo şi decât lebedele sălbatice, după mediul lor. Pentru detalii, nu ezitaţi să nu apelaţi deloc la mine, ar trebui să vă explic ceva ce nu pricep deloc.

 2. Agnusstick Says:

  Adică, pricep că există o tensiune în natură, care s-ar rezolva într-un singur fel: să apară o specie cuantică de animal, ale cărei exemplare să fie formate dintr-o instanţă acvatică şi una zburătoare, unite într-un cuplu armonios şi necontradictoriu, ca o singură fiinţă ce s-ar afla. Asta înseamnă, prin reducere la absurd, că animalul respectiv nu ar trăi vreodată pe uscat, s-ar hrăni din ambele medii, iar când „pasărea” ar obosi, s-ar odihni pe spinarea „peştelui”. Şi invers, în ghearele blânde ale „păsării”, fiecare în mediul său.

 3. Agnusstick Says:

  Să încercaţi şi voi, WP nu te lasă să te repeţi – nu am putut spune de două ori „Nimic.”. Asta e frustrant de-a dreptul, să nu poţi spune nimic ori de câte ori vrei!

 4. Agnusstick Says:

  În altă ordine de idei, cu numai un pic de dezordine just for fun, m-am hotărât să ajung pe primul loc în topul comentatorilor acestui blog. Cum patientia!

 5. Agnusstick Says:

  Scuze, dar mai am două comentarii ca să nu mai apar decât eu în lista comentatorilor recenţi.

 6. Agnusstick Says:

  Şi decenţi – nu permit decât comentatori decenţi şi comentatoare decente.

 7. fotostefani Says:

  Asta cu decenta nu am inteles-o! Prapadila, sper ca nu te referi la mine. Aflu eu… Pe mine sa ma tii in spam, eventual. Tu stii ce fain e acolo? Totul alb…

 8. sam Says:

  Păcat că nu există opțiunea – unlike – și – no comment –
  Unlike other posts I have no comments on this one

 9. nevrednicul Says:

  Moby Dick întors. Să se întoarcă Moby Dick, balenă fiind, la pescar? sau să se facă pescar? Dar e pinguin sau caşalot (ambii pescuiesc)? Oare născut din nou balenoiul este pinguin şi deci cere aripi de Boeing ca să se ridice cu cele 20 de tone de carne din apă?

  Oare e finalul cărţii în care pescarul nu mai vrea să îl vâneze iar caşalotul s-a lovit la cap de elicea bărcii şi se crede pinguin? Atunci în această cheie caşalotul îl roagă pe Ahab sau pe Ishmael?

  • Agnusstick Says:

   Corect! Suspansul e total şi întors spre certitudinea inadecvării! Ce iese din apă are 3 dorinţe, dar nu se îndeplineşte niciuna întocmai. Şi naşterea devine continuă tocmai ca să nu mai fie cu dureri, ci durerea să ducă la naştere. Pescarul nu mai vrea nici să-l vâneze pe palmipedul cu nume de balenoi, nici să-l pescuiască nefiind peşte, ci să-l facă pescar de oameni, ca să aibă ce înmulţi. Despre elice nu prea ştiu, dar mă mai gândesc. S-ar putea să primenească apa botezului, ca la acvarii.

 10. Camix Says:

  Dar pinguinul ce-şi spune în gând la final? că nu se mai aude din cauza transmisiei şi eu mă gândisem, printre ahabi, şi la supărarea lui Iona că nu mai are curcubetele, nu ştiu de ce. Nu că e necesară asocierea sau validitatea ei, dar amu, dacă m-am pornit să întreb, întreb până la capăt.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: