Gândul mobilizator al săptămânii (1)

Levitic 21

„Vorbeşte lui Aaron, şi spune -i: „Niciun om din neamul tău şi din urmaşii tăi care va avea o meteahnă trupească, să nu se apropie ca să aducă mîncarea Dumnezeului lui. Niciun om care va avea o meteahnă trupească nu va putea să se apropie: şi anume nici un om orb, şchiop, cu nasul cîrn sau cu un mădular mai lung; nici un om cu piciorul frînt sau cu mîna frîntă; nici un om ghebos sau pipernicit, cu albeaţă în ochi, care are rîie, pecingine sau boşit. Niciun om din neamul preotului Aaron, care va avea vreo meteahnă trupească, să nu se apropie ca să aducă Domnului jertfele mistuite de foc; are o meteahnă trupească: să nu se apropie ca să aducă mîncarea Dumnezeului lui. Din mîncarea Dumnezeului lui, fie lucruri prea sfinte, fie lucruri sfinte, va putea să mănînce. Dar să nu se ducă la perdeaua dinlăuntru, şi să nu se apropie de altar, căci are o meteahnă trupească; să nu-Mi necinstească locaşurile Mele cele sfinte, căci Eu sînt Domnul, care îi sfinţesc.”

Levitic 17

De aceea am zis copiilor lui Israel: ,Nimeni dintre voi să nu mănînce sînge, şi nici străinul care locuieşte în mijlocul vostru să nu mănînce sînge.

Exod 29

Să iei apoi berbecele pentru închinarea în slujba Domnului, şi să pui să-i fiarbă carnea într’un loc sfînt.
Aaron şi fiii lui să mănînce, la uşa cortului întîlnirii, carnea berbecului şi pînea din coş.
Să mănînce astfel tot ce a slujit la facerea ispăşirii, ca să fie închinaţi în slujbă şi sfinţiţi; nimeni altul să nu mănînce din ele, căci sînt lucruri sfinte.

Exod 19

Îmi veţi fi o împărăţie de preoţi şi un neam sfînt.

Matei 26

Pe cînd mîncau ei, Isus a luat o pîne; şi după ce a binecuvîntat, a frînt -o, şi a dat -o ucenicilor, zicînd: „Luaţi, mîncaţi; acesta este trupul Meu.” Apoi a luat un pahar, şi, dupăce a mulţămit lui Dumnezeu, li l-a dat, şi au băut toţi din el. Şi le -a zis: „Acesta este sîngele Meu, sîngele legămîntului celui nou, care se varsă pentru mulţi.”

Ioan 6

Isus le -a zis: „Adevărat, adevărat, vă spun, că, dacă nu mîncaţi trupul Fiului omului, şi dacă nu beţi sîngele Lui, n’aveţi viaţa în voi înşivă. Cine mănîncă trupul Meu, şi bea sîngele Meu, are viaţa vecinică; şi Eu îl voi învia în ziua de apoi. Căci trupul Meu este cu adevărat o hrană, şi sîngele Meu este cu adevărat o băutură. Cine mănîncă trupul Meu, şi bea sîngele Meu, rămîne în Mine, şi Eu rămîn în el. După cum Tatăl, care este viu, M’a trimes pe Mine, şi Eu trăiesc prin Tatăl, tot aşa, cine Mă mănîncă pe Mine, va trăi şi el prin Mine.
Astfel este pînea, care s’a pogorît din cer, nu ca mana, pe care au mîncat -o părinţii voştri, şi totuş au murit: cine mănîncă pînea aceasta, va trăi în veac.”

15 răspunsuri to “Gândul mobilizator al săptămânii (1)”

 1. A.Dama Says:

  Cum se face că azi și trupul ologilor, al gheboșilor, al celor cu albeață (sângerie) în ochi, trupul cu metehne servește ca templu Duhului Sfânt?

 2. Agnusstick Says:

  S-o fi răzgândit Dumnezeu, şi legile veşnice sunt suspendate de dragul Fiului Omului… Cum putem crede că Dumnezeu l-a minţit pe Moise? Şi totuşi Mântuitorul a spus foarte clar că unele lucruri ni s-au spus doar din cauza împietririi inimii noastre. Să ne despietrim inima, şi poate vom afla tot Adevărul…

 3. Cristi Says:

  Sau poate s-o fi schimbat ceva în paradigma reprezentării lui Dumnezeu pe pământ…

  • Agnusstick Says:

   „Dumnezeu e acelaşi, veşnic şi neschimbat”, deci să ne alegem din VT unele chestii care ni se potrivesc (nu din cele simpliste, că doar n-om fi iudei sau adventişti!) şi să demonstrăm că Isus Cristos umbla cu biciul şi cu judecata aspră din pură plăcere – adică, mă rog, cinism şi răutate cristică. Şi ca să nu clatine o iotă din VT, desigur. Chiar dacă tot El a explicat că iudeilor li se dăduseră tot felul de reguli în varianta Série Noire numai din pricina inimii lor împietrite. Noi fiind mai rozbonbon, ne trebuie reguli mai aspre, că o luăm prea uşor pe arătura dragostei prosteşti.

 4. Cristi Says:

  Nea’… nu se poate să îți alegi ce vrei din VT… că vine Pavel și îți dă peste mână: ori totul, ori nimic. Cică nu se poate și cu legea și cu harul. Da întreb io: cum erau mântuiți cei din VT? Prin lege sau prin har?

  Dar oricum ai lua-o, sunt două paradigme de reprezentare a lui Dumnezeu pe pământ. În VT templul de pietre moarte era o umbra a ceva… acum templul de pietre vii… e mai mult o umbră, sau cam face umbră pământului degeaba…

  • Agnusstick Says:

   No dapăi vărule dragă, dacă răspund că prin Lege îi bai, şî dacă răspund că prin Har îi băiuţ numa. Că cică nişte cărturari angloiudei susţin că ultima poruncă din Lege nu e să nu pofteşti, înţelesu-m-ai? ci e totul OK dacă nu pui mâna! Apăi atunci se puteau mântui şi prin Lege cu puţintică voinţă şi îmbrăcăminte regulamentară, no! Nii, că dacă zic că prin Har, că era, nu? atuncea îi fain că puteau tăia cu săcurea în dreapta şi-n stânga ca pentru Domnul şi tăt se mântuiau, no! Da-i bai că ne vin idei.

   • Cristi Says:

    Pai, no amu știi cumu-i cu poruncile… sunt date ca să fie încălcate, ca să te arate cât ești de nevrednic, cât ești de incapabil… să te umilească… așa că nu prea contează cum era în piatra originală porunca a zecea… important e să crezi că a fost unu de-a împlinit toată legea și că cei care cred în El vor fi judecați conform Legii, după faptele făcute de El, nu după cele făcute de cei ce au crezut în El.

 5. Cristi Says:

  Și cânt templul de pietre moarte nu și-a mai făcut menirea, a fost demolat… și ce a mai fost, va mai fi… nimic nou sub soare… sau nu?

  • Agnusstick Says:

   Sigur, numai că să nu uităm Ecclesia Triumphans, varianta cu surprize! Demolarea e ca la noi, la români: se iau pietrele una câte una din zidurile ruinelor milenare şi se fac şoproane la oi. Şi la capre.

   • Cristi Says:

    Ai grijă vere că proorocia ta cam miroase a emergentissime conform noilor știri de la centru…

    • Agnusstick Says:

     Phiiii, emergency zici? Mai treacă de la noi câteva secole, nu se cunoaşte. Poate se face până atunci reţaua neuronală InterCer (de la Cerebel) şi ne putem îndoctrina direct de pe Server.

    • Cristi Says:

     Problema cu cerebelul e că e cer-rebel și de atâta rebeliune a uitat parola de conectare la Server… noroc cu Serverul că îi mai dă câte un ping să vadă dacă mai trăiește sau a murit…

    • Agnusstick Says:

     Măi vere, da bine le mai zici! Acu îmi dădui seama că, ca un neavenit rebel ce miss, n-am dat săbscraib la contu tău de feisbuc! Da s-o rezolvat.

    • Cristi Says:

     No, te las anu’ ăsta-n pace, mai ne vorbim la anu’… cum plugușorul și sorcova au intrat la popreală la noi, îți spun doar La Multi Ani! Și să ne auzim cu bine la anu’

    • Agnusstick Says:

     La Mulţi Ani e suficient. dar să fie peste 20! La fel şi vouă şi peştişorilor şi să ne auzim de bine tot mai des! Cel puţin!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: