Gândul juridic al vieţii (1)

Cap. I
Dispoziţie particulară

Art. 1
I. Cugetări preliminarii

1) Constrângeri esenţiale
a) Legea nu poate fi mai presus decât Dreptatea, nici decât Dragostea, fiindcă este un efect (şi) al acestora. În consecinţă, Legea nu poate epuiza esenţa Dreptăţii, dar oferă indicii prin care Spiritul Legii se face cunoscut în parte, ca expresie inefabilă a Înţelepciunii care vrea să facă Dragostea şi Dreptatea să rodească împreună în Lume.
b) O aplicare literală a Legii, contrară însă Spiritului său, este de dorit a fi evitată cu un preţ foarte ridicat, şi nu poate exonera pe nimeni de vina nepriceperii.
c) Nu există o încălcare a Legii care să poată fi justificată de către făptaş prin respectarea Spiritului acesteia în defavoarea Literei explicite. Pretenţia de a fi înţeles Spiritul Legii este contrară Legii şi Spiritului acesteia, fiind echivalentă cu trădarea prin uzurparea titlurilor supreme.
d) Refuzul de a gândi, de a alege şi de a acţiona conştient în raport cu Litera şi Spiritul Legii este interzis, şi se echivalează din oficiu cu respingerea Legii, a Înţelepciunii, Dreptăţii şi Dragostei, cu toate consecinţele de rigoare.

2) Libertăţi tranzitorii
a) Oricine este liber să se considere nevinovat, indiferent de gravitatea faptelor ce i se pot reţine în sarcină ca urmare a încălcării Legii sau a Spiritului acesteia.
b) Oricine este liber să considere pe oricine vinovat, chiar dacă nu are cunoştinţă momentan de fapte care contravin Legii sau Spiritului acesteia.

3) Obligaţii permanente
a) Oricine este obligat să se considere vinovat, chiar dacă nu i se pot imputa momentan încălcări ale Legii sau ale Spiritului acesteia.
b) Oricine este obligat să-i considere pe ceilalţi mai puţin vinovaţi decât se consideră pe sine însuşi.

9 răspunsuri to “Gândul juridic al vieţii (1)”

  1. Katia Says:

    Bravo! Si acum, daca ai terminat de teoretizat, da-ne cate un exemplu pentru fiecare subpunct in parte.

  2. sam Says:

    Cum ar suna punctele din final în varianta mea:
    1. oricine are dreptul sa se considere nevinovat în ciuda conștiinței care ar putea pretinde otherwise
    2. oricine are obigația să-i considere nevinovați pe ceilalți în ciuda evidenței care indică otherwise

    • Agnusstick Says:

      Da, probabil s-a emis o altă Dispoziţie particulară în cazul tău. Nu că nu s-ar primi amendamente la asta, nici vorbă! O observaţie juridicolă din partea mea (nu întru abrogarea variantei tale, ci pentru întărirea enforcementului variantei mele) este că dreptul nu se exercită sau revendică în mod obligatoriu, deci 1. e de fapt libertatea de a-i râde în nas conştiinţei şi de a se separa pe şest sau ostentativ de dânsa, preferabil în mod neschizoid – un fel de disonanţă cognitivă cu efecte pe cât posibil tonifiante, pentru supravieţuire. Punctul 2. este de fapt mai aproape de „Iartă-I Doamne, că nu ştiu ce fac!”, şi este într-adevăr o scăpare majoră a draftului actual. Se lucrează, sugestiile publicului sunt binevenite…

  3. Camix Says:

    Deci 2a si 3a nu se contrazic, de fapt; ele conlocuiesc pe acelasi teritoriu uman, singura diferenta – si conditie ca ele sa poata exista simultan – e ca una e tranzitorie, iar cealalta permanenta. Asa ceva? Iar acum urmatoarea intrebare: cat de lunga sa fie perioada tranzitorie ca sa poata face parte din categorie pe mai departe? Forget it, e intrebare stupida.

    Initial, ma gandeam de exemplu ca 2a poate fi valabil mai mult in privinta celuilalt, iar 3a in privinta mea (a vorbitorului), insa nu merge, ca apoi urmeaza beurile, hm.

    • Agnusstick Says:

      Contrazicerile nu constituie Obiectul gândului juridic, care ar trebui să incumbe coerenţă Subiectului şi subiecţilor Legii, sub greutatea teribilă a Înţelepciunii. Este imposibil ca oricare punct sau subpunct să fie contrazis, luat izolat sau în ansamblul Legii. Punctele şi subpunctele trebuie împlinite simultan, concordant, convergent, iar rezultatul aplicării trebuie să fie instanţierea Binelui mistic în actele şi stările sale concrete.

  4. Cinci | lumea adam(a)ică Says:

    […] pe care i-am îndrăgit și îi voi purta în inima mea de acum înainte: Rodica, Cella, Oana, Ted, Agnusstick, Sam, Răsvan, Katia, Mihaela, Marinel Blaj, Dem Covaci, Alex, Almanahe și […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: