Ceea ce pare să facă omeneşte plauzibilă şi pragmatică formula Trinităţii de o (singură!) esenţă/substanţă/natură/fiinţă în trei Persoane este restrângerea de bună voie, autolimitarea Persoanelor care, fiecare, ar putea fi şi sunt de fapt tot ce sunt celelalte, împreună şi separat, dar se „abţin” să-şi manifeste în întregime substratul pentru ca Omul să priceapă supunerea, asceza, filiaţia, umplerea, dar mai ales Identitatea Relativă. Putem fi dumnezei pentru că Isus şi Duhul sunt Dumnezeu, iar Tatăl este unul Dumnezeu. Putem fi dumnezei pentru că Fiul, deşi este unul şi nedespărţit Dumnezeu pătruns de toată plinătatea Duhului, este ascultător de Tatăl şi rob Duhului, deşi a creat totul cu propria Sa putere şi cu propriul Său Duh, care sunt ale Tatălui şi vin de la El prin El cu El spre El. Putem fi dumnezei pentru că Duhul, deşi este unul şi nedespărţit vreodată Dumnezeu, se lasă purces prin Fiul, unde, când şi cum vrea Acesta să fie voia Tatălui. Putem fi dumnezei pentru că Maria l-a lăsat pe Tatăl, prin Duhul Sfânt, să fie tată, iar Iosif a lăsat-o pe Maria să fie mamă fără ca el însuşi să fie altceva decât un bărbat care se limitează la a nu fi neapărat tată. Putem fi dumnezei pentru că Isus Cristos, Fiul cel din veci de veci atotputernic şi mai sfânt decât Duhul Sfânt, s-a limitat să fie om şi să moară pe cruce şi s-a lăsat umplut de Duh şi Adevăr, dar şi de moartea pe care a gustat-o. Se vede treaba, într-o primă aproximare, că ar trebui să ne limităm omenitatea şi să aşteptăm să fim umpluţi de dumnezeire…
27/12/2013 la 9:00 pm
Reblogged this on Frică şi cutremur.
27/12/2013 la 9:11 pm
[…] https://agnusstick.wordpress.com/2013/12/27/gandul-capadocian-al-dumnezeului-mediu-binevoitor-1 […]
27/12/2013 la 10:32 pm
cata stupiezenie in aceasta meditatie!!!!!!!!!!!!
27/12/2013 la 11:28 pm
Iată un început de dialog promițător! Meditația asta se vrea 1) un exercițiu de communicatio idiotum cum idiomatum 2) un test de anduranță la insubordonaționism galopant sau subordonaționism inversat 3) o încercare de pragmatizare a dogmei Identității Relative 4) o revelație specială în domeniul teologiei filosofice etc. până pe la aprox. 13) o (d)eretizare prin ridicare la absurd.
27/12/2013 la 10:37 pm
putem fi dumnezei? Maria L-a lasat pe Tatal sa fie tata? Fiul mai sfant ca Duhul? Fiul rob Duhului? Doamne, cata stupizenie!!!!!!
27/12/2013 la 11:58 pm
Răspunsurile mele sunt, respectiv:
Da, prin identitate relativă, uniune(a) ipostatică, asumarea definitivă a cărnii omenești de către Dumnezeu, care a făcut-o propria Sa carne pentru vecie etc.
Da, cel puțin pentru Iosif și pentru ea a fost foarte clar, nu contează ce o fi crezând Bart Ehrman.
Da, din moment ce îi spune ce ar trebui, când și cum și cui să facă și e ascultat.
Categoric, nu făcea o mișcare fără acordul și știrea Lui. Nu doar pe Pământ.
Și da, Doamne, câtă stupizenie că nu ne prindem mai din timp de niște chestii atât de simple!!!!!!!! Noroc cu capadocienii.
29/12/2013 la 9:10 am
[…] îngerii n-ar mai avea nevoie de […]
29/12/2013 la 7:38 pm
[…] Este o completare în mintea mea a ceea ce a postat my friend here […]
03/01/2014 la 12:51 pm
Man, unde e continuarea? De ce lași amatori ca mine să înșire versuri goale când tu ai multe-a spune?
03/01/2014 la 11:37 pm
La un moment dat, erau în plan câteva continuări, dar știi cum sunt amatorii ca mine, slabi de înger… Bănuiesc că asta ar însemna că au alocați numai îngeri pe cale de pensionare sau începători. Cert e că sunt înalți și slabi, și nu rezistă la gherila de uzură cu toanele subiecților protejați supuși la/de stres. Poate on the next watch, căci speranța consistenței dies hard.
30/01/2014 la 8:10 pm
Si frumos si bine scris!
As mai zice ca iubirea din sanul Treimii ca mod de ființare perihoretica nu duce nici la restrângerea de bună voie, nici la autolimitarea Persoanelor, și nici la abținere. Atoate-puternicia nu este in contre-pied cu voinţa iubitoare de a se dărui pentru ca atotputernicia si iubirea(bunatatea desavarsita) sunt moduri(conținuturi cum ar spune pr. Staniloae) ale fiintei lui Dumnezeu. Parintele introduce chiar termenul de „relatii intregitoare”.
Banuiesc ce-ati vrut sa ziceti prin „ar trebui să ne limităm omenitatea”. Daca prin asta intelegem sa ne despatimim: „Om nenorocit ce sunt! Cine mă va izbăvi de trupul mortii acesteia?” – zice Apostolul, as zice numai ca asta ar insemna sa ne maximizam omenitatea, sa ne des-pielițăm ca sa ne în-ființăm.
Ma gandesc ca o urmare fireasca a ceea ce ati scris ar fi: condiţionarea reciprocă între taina lui
Dumnezeu şi raţionalitatea creaţiei (pr. Staniloae comentand din Sf. Maxim) – asa cum deja ati spus amintind de „Da”-ul Maicii Domnului ca implinire a celor logoi (raţiuni seminale în creaţie) dupa chipul Sfintei Treimi.
30/01/2014 la 8:17 pm
mama, mama, ce tari suntem in a-L explica pe Dumnezeul nelimitat, si asta cu cuvinte exttra-biblice!
30/01/2014 la 9:09 pm
Normal, Biblia nu-L explică pe Dumnezeu. Jucăria raţiunii şi parcul de distracţii al limbajului (sau invers?) ni s-au dat ca să le folos-im, or asta înseamnă să le folosim repetat, din ce în ce mai serios dacă se poate, pe măsură ce ne facem mai măricei.
30/01/2014 la 8:34 pm
Mulţumesc, era doar o primă aproximaţie, ce tocmai şi-a primit de la dumneavoastră o primă completare. Chestiunea cu maximizarea omenităţii este exact în miezul discuţiei despre mai recentul personalism răsăritean, am impresia… Ar fi de maximizat doar partea de persoană, şi de înnăbuşit partea de individ. E foarte interesantă şi calificarea iubirii divine ca bunătate desăvârşită, mai ales pentru că uneori poate lua aparenţa unei indiferenţe nimicitoare. Bunătatea imperfectă este cea restrânsă în spaţiu şi timp, cea uşor de recunoscut…
30/01/2014 la 8:45 pm
Nu prea inteleg cum vine cu indiferenta nimicitoare.
Da, bunatatea imperfecta este cea restransa in timp si spatiu, mai ales ca nu noi suntem izvor al ei. Dar desi imperfecta, poate fi mult placuta lui Dumnezeu si stim asta dupa roadele ce le produce in omul cel ascuns al inimii. Cel putin, asa am citit…
30/01/2014 la 9:05 pm
Pentru omul care suferă, bunătatea desăvârşită pare îndurarea, salvarea imediată. Mântuirea aici şi acum.
30/01/2014 la 9:13 pm
si daca explici ceva ce nu spune Biblia si cu cuvinte pe care nu le foloseste Biblia, te crezi cumva biblic? 😀
Joaca-te tu cu jucaria ratiunii cu Dumnezeu, si poate te vad intr-un salon alb!
30/01/2014 la 9:18 pm
Orice om este biblic, chiar fără să facă, să spună sau să gândească nimic. Dacă mă vizitezi în salon, nu ai de ce să te temi, dimpotrivă. E biblic să o faci.
30/01/2014 la 10:28 pm
mdea…