Gândul capadocian al dumnezeului mediu binevoitor (1)

Ceea ce pare să facă omeneşte plauzibilă şi pragmatică formula Trinităţii de o (singură!) esenţă/substanţă/natură/fiinţă în trei Persoane este restrângerea de bună voie, autolimitarea Persoanelor care, fiecare, ar putea fi şi sunt de fapt tot ce sunt celelalte, împreună şi separat, dar se „abţin” să-şi manifeste în întregime substratul pentru ca Omul să priceapă supunerea, asceza, filiaţia, umplerea, dar mai ales Identitatea Relativă. Putem fi dumnezei pentru că Isus şi Duhul sunt Dumnezeu, iar Tatăl este unul Dumnezeu. Putem fi dumnezei pentru că Fiul, deşi este unul şi nedespărţit Dumnezeu pătruns de toată plinătatea Duhului, este ascultător de Tatăl şi rob Duhului, deşi a creat totul cu propria Sa putere şi cu propriul Său Duh, care sunt ale Tatălui şi vin de la El prin El cu El spre El. Putem fi dumnezei pentru că Duhul, deşi este unul şi nedespărţit vreodată Dumnezeu, se lasă purces prin Fiul, unde, când şi cum vrea Acesta să fie voia Tatălui. Putem fi dumnezei pentru că Maria l-a lăsat pe Tatăl, prin Duhul Sfânt, să fie tată, iar Iosif a lăsat-o pe Maria să fie mamă fără ca el însuşi să fie altceva decât un bărbat care se limitează la a nu fi neapărat tată. Putem fi dumnezei pentru că Isus Cristos, Fiul cel din veci de veci atotputernic şi mai sfânt decât Duhul Sfânt, s-a limitat să fie om şi să moară pe cruce şi s-a lăsat umplut de Duh şi Adevăr, dar şi de moartea pe care a gustat-o. Se vede treaba, într-o primă aproximare, că ar trebui să ne limităm omenitatea şi să aşteptăm să fim umpluţi de dumnezeire…

19 răspunsuri to “Gândul capadocian al dumnezeului mediu binevoitor (1)”

 1. Tim Dubhy Says:

  cata stupiezenie in aceasta meditatie!!!!!!!!!!!!

  • Agnusstick Says:

   Iată un început de dialog promițător! Meditația asta se vrea 1) un exercițiu de communicatio idiotum cum idiomatum 2) un test de anduranță la insubordonaționism galopant sau subordonaționism inversat 3) o încercare de pragmatizare a dogmei Identității Relative 4) o revelație specială în domeniul teologiei filosofice etc. până pe la aprox. 13) o (d)eretizare prin ridicare la absurd.

 2. Tim Dubhy Says:

  putem fi dumnezei? Maria L-a lasat pe Tatal sa fie tata? Fiul mai sfant ca Duhul? Fiul rob Duhului? Doamne, cata stupizenie!!!!!!

  • Agnusstick Says:

   Răspunsurile mele sunt, respectiv:
   Da, prin identitate relativă, uniune(a) ipostatică, asumarea definitivă a cărnii omenești de către Dumnezeu, care a făcut-o propria Sa carne pentru vecie etc.
   Da, cel puțin pentru Iosif și pentru ea a fost foarte clar, nu contează ce o fi crezând Bart Ehrman.
   Da, din moment ce îi spune ce ar trebui, când și cum și cui să facă și e ascultat.
   Categoric, nu făcea o mișcare fără acordul și știrea Lui. Nu doar pe Pământ.
   Și da, Doamne, câtă stupizenie că nu ne prindem mai din timp de niște chestii atât de simple!!!!!!!! Noroc cu capadocienii.

 3. iartă-mă (fără emisiune) | lumea adam(a)ică Says:

  […] îngerii n-ar mai avea nevoie de […]

 4. Treiunul | B-logoreea Says:

  […] Este o completare în mintea mea a ceea ce a postat my friend here […]

 5. bloglobalta Says:

  Man, unde e continuarea? De ce lași amatori ca mine să înșire versuri goale când tu ai multe-a spune?

  • Agnusstick Says:

   La un moment dat, erau în plan câteva continuări, dar știi cum sunt amatorii ca mine, slabi de înger… Bănuiesc că asta ar însemna că au alocați numai îngeri pe cale de pensionare sau începători. Cert e că sunt înalți și slabi, și nu rezistă la gherila de uzură cu toanele subiecților protejați supuși la/de stres. Poate on the next watch, căci speranța consistenței dies hard.

   • Alexandru Says:

    Si frumos si bine scris!
    As mai zice ca iubirea din sanul Treimii ca mod de ființare perihoretica nu duce nici la restrângerea de bună voie, nici la autolimitarea Persoanelor, și nici la abținere. Atoate-puternicia nu este in contre-pied cu voinţa iubitoare de a se dărui pentru ca atotputernicia si iubirea(bunatatea desavarsita) sunt moduri(conținuturi cum ar spune pr. Staniloae) ale fiintei lui Dumnezeu. Parintele introduce chiar termenul de „relatii intregitoare”.
    Banuiesc ce-ati vrut sa ziceti prin „ar trebui să ne limităm omenitatea”. Daca prin asta intelegem sa ne despatimim: „Om nenorocit ce sunt! Cine mă va izbăvi de trupul mortii acesteia?” – zice Apostolul, as zice numai ca asta ar insemna sa ne maximizam omenitatea, sa ne des-pielițăm ca sa ne în-ființăm.

    Ma gandesc ca o urmare fireasca a ceea ce ati scris ar fi: condiţionarea reciprocă între taina lui
    Dumnezeu şi raţionalitatea creaţiei (pr. Staniloae comentand din Sf. Maxim) – asa cum deja ati spus amintind de „Da”-ul Maicii Domnului ca implinire a celor logoi (raţiuni seminale în creaţie) dupa chipul Sfintei Treimi.

    • Tim Dubhy Says:

     mama, mama, ce tari suntem in a-L explica pe Dumnezeul nelimitat, si asta cu cuvinte exttra-biblice!

    • Agnusstick Says:

     Normal, Biblia nu-L explică pe Dumnezeu. Jucăria raţiunii şi parcul de distracţii al limbajului (sau invers?) ni s-au dat ca să le folos-im, or asta înseamnă să le folosim repetat, din ce în ce mai serios dacă se poate, pe măsură ce ne facem mai măricei.

    • Agnusstick Says:

     Mulţumesc, era doar o primă aproximaţie, ce tocmai şi-a primit de la dumneavoastră o primă completare. Chestiunea cu maximizarea omenităţii este exact în miezul discuţiei despre mai recentul personalism răsăritean, am impresia… Ar fi de maximizat doar partea de persoană, şi de înnăbuşit partea de individ. E foarte interesantă şi calificarea iubirii divine ca bunătate desăvârşită, mai ales pentru că uneori poate lua aparenţa unei indiferenţe nimicitoare. Bunătatea imperfectă este cea restrânsă în spaţiu şi timp, cea uşor de recunoscut…

 6. Alexandru Says:

  Nu prea inteleg cum vine cu indiferenta nimicitoare.
  Da, bunatatea imperfecta este cea restransa in timp si spatiu, mai ales ca nu noi suntem izvor al ei. Dar desi imperfecta, poate fi mult placuta lui Dumnezeu si stim asta dupa roadele ce le produce in omul cel ascuns al inimii. Cel putin, asa am citit…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: