Autodenunţ

Avem mai multă încredere în reguli stricte, clare, numărabile şi imuabile decât în libertate. Ne e frică de ea, pentru că e atât de uşor să o luăm razna… Ne zdrobeşte efortul de a veni, de fiecare dată proaspeţi, la întâlnirea cu spiritul, şi celebrăm cu fervoare litera – despre care sperăm să (ne) învie aproape matematic, prin punere în scenă. Vrem să putem recunoaşte fără efort, după forme familiare, stabile, de încredere. Ne sistematizăm drumul cu semne şi semafoare. Ideea că putem – ori poate chiar ni se cere – să facem ceva nou în orice clipă ne face nesiguri şi periculoşi, pentru noi înşine şi pentru alţii. Ritualurile ne asigură, ca şi bătăile ceasornicului, că putem pune clopoţei infinitului care ne curge prin preajmă, nevăzut, neauzit, incontrolabil. Vrem să pulsăm împreună cu El, statornic în neschimbare, căci ne e greu să ţinem pasul cu ritmurile nebuneşti şi mereu noi ale libertăţii.
Cum aş putea să cred că Isus Cristos a vrut să înlocuiască Leviticul cu poruncile Bisericii? Trebuie să-mi schimb ochelarii şi să recitesc totul, poate aşa…

Publicat în Adevăr, Libertate. Etichete: . 1 Comment »

Un răspuns to “Autodenunţ”

  1. Camix Says:

    Seamănă cu înotul… Apa e o necunoscută suficient de înfricoşătoare ca să ai nevoie de o anumită adâncime maximă în care te-ai avâta să înoţi. Când eşti la început. Dacă eşti la început, te asiguri mereu că poţi pune picioarele jos când nu mai ai aer. Când ai devenit experimentat, ştii să iei aer, aşa că nu te mai uiţi cât de adânc sau periculos a devenit drumul. Aerul o fi problema.. Ăla care nu se vede, dar fără de care nu poţi trăi.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: